Filler ( ikke-permanent filler) Patientinformation
Ikke-permanent filler - behandling af manglende hudvolumen
Ikke-permanente fillers er en gel, der består af samme type hyaluronsyre, som findes i kroppens bindevæv. Med alderen reduceres mængden af hyaluronsyre i huden, og huden bliver mere slap og taber volumen.
Når ikke-permanente fillers indsprøjtes i folder og furer, udfyldes og glattes disse, fordi gelen giver nyt volumen i huden, så den bliver mere spændstig.
Fillers bruges også i læberne til at skabe mere volumen og korrigere asymmetri. Filleren integreres med det omgivende væv. Da der er en løbende omsætning af hyaluronsyre i huden, vil effekten aftage efterhånden.
Du kan booke tid til behandlingen på https://cutisclinic.dk/online-booking/
Hvordan foregår behandling med ikke-permanent filler?
Behandlingen udføres af en sygeplejerske eller en læge. Under behandlingen bliver filler indsprøjtet i huden i ganske små mængder med en stump nål (cannula) eller en meget tynd kanyle.
Dette kan gøre ondt, og huden kan før behandlingen eventuelt lokalbedøves med en bedøvende creme (fx EMLA creme fra apoteket (håndkøb)) som må smøres på huden ca. 1 time før behandling.
Behandlingen varer ca. 20-60 minutter afhængig af behandlingstypen.
Hvordan er forløbet efter behandling med filler?
Umiddelbart efter behandlingen vil huden være let til moderat hævet, rød og øm. Denne reaktion forsvinder løbende, typisk i løbet af et par dage.
Ved behandling af læber opstår moderat hævelse, og mange ønsker ikke at gå på arbejde lige efter behandling af læberne. 4 timer efter behandlingen må man anvende make-up.
Hvilke bivirkninger er der til behandling med ikke-permanent filler?
Der ses ofte hævelse i dagene efter behandlingen, idet hyaluronsyre tiltrækker væske.
Et par dage efter behandlingen kan der fortsat være rødme samt ømhed i området og af og til blå mærker ved stikstederne. Disse svinder i løbet af cirka 1 uge.
Infektion ses sjældent og ved tegn på infektion (tiltagende rødme, varme, smerter, hævelse eller feber) kontaktes læge, da antibiotikabehandling og udtømning af filler kan være nødvendig.
Enkelte personer udvikler hududslæt eller forkølelsessår (herpes) i det behandlede område.
I meget sjældne tilfælde kan der opstå en rødme i huden, som kan vare i flere måneder eller dannelse af granulomer (bindevævsknuder under eller i selve huden).
Yderst sjældent efterlades blivende forandringer, der er vanskelige at behandle eller skal fjernes kirurgisk.
Der kan forekomme ujævnheder i deponeringen af filler og evt. en overkorrektion af rynken. Dette reduceres i takt med at filleren absorberes.
Hyaluronidase kan anvendes til at fjerne ikke-permanent filler, hvis man fortryder behandlingen.
Skal jeg holde pause med blodfortyndende medicin og kosttilskud inden behandlingen?
Hvilken effekt er der af behandling med filler?
Behandlingens effekt er afhængig af produkt og behandlingsteknik.
Oftest er der en god effekt med umiddelbar helt eller delvis udglatning af de behandlede rynker eller en øget volumen i huden, som kan vurderes efter 2 uger, når filler er faldet til i huden.
Hvor længe holder effekten af behandling med filler?
Det er forskelligt hvor lang tid effekten af behandlingen holder. Det afhænger af hudens tilstand, hvilket område, der behandles, blodcirkulation, injektionsteknik, produkt mm.
I mange tilfælde holder effekten af filler i 6-12 måneder.
Kombinationsbehandling med botulinum toksin kan give et mere holdbart resultat, fx i området mellem øjenbrynene.
Ved behandling af læberne holder effekten typisk kortere, da blodforsyningen i læberne er høj.
Hvornår kan behandling med filler gentages?
Kan filler kombineres med andre kosmetiske behandlinger?
Man bør ikke kombinere fillerbehandling med kraftige kosmetiske behandlinger samme dag.
Det er ofte muligt at behandle med både filler og Botox (botulinum toksin) samme dag, og visse peelinger og milde laserbehandlinger kan principielt udføres samme dag som en fillerbehandling.
Forskellen på de forskellige ikke-permanente filler produkter
Forskellige typer ikke-permanente filler adskiller sig ved gelpartiklernes størrelse og indhold af andre stoffer end hyaluronsyre.
De største partikler anvendes til udfyldning af kinder, kindben, kæbelinie, hage og lignende kontureringer af ansigtet.
De næststørste partikler egner sig bedst til læber, dybere furer og folder, fx nasolabialfurer (furer fra næsen til munden).
De mindste partikler anvendes i fillers der injiceres helt overfladisk i huden og giver huden er pænere glød og reducerer kreppet hud fx på kinder, hals eller overarme.
Der findes produkter med og uden adrenalin, men vi anvender stort set udelukkende fillers med Lidocain som lokalbedøvelsesmiddel, hvilket mindsker ubehag ved behandlingen.
Information og samtykke
Efter at have gennemlæst denne skriftlige information skal du have mundtlig information om behandlingen og mulighed for at stille spørgsmål. Du har mulighed for at medbringe en bisidder.
Efter den mundtlige information skal der være mindst 2 dages betænkningstid, før du må give dit samtykke til behandlingen.
Forfatter: Speciallæge Emil Henningsen / Dansk Dermatologisk Selskab (DDS)
Version.: 1.1
Lokation: Cutis Clinic
Informationstype: Patientinformation
Ikrafttrædelsesdato: 01-09-2019
Revideret dato: 01-09-2019
Næste opdatering: 01-09-2021
Personalegruppe:Sygeplejersker/læger
Faglig ansvarlig: Speciallæge Emil Henningsen
Status: Godkendt